LINTROLLSLÄGER.

Planerna för 2015 års LINTROLLSLÄGER  jobbas det på. Nu behöver vi få veta lite. Vilka som vill komma? Bara en preliminär intresse koll.
 
Så vi kan jobba vidare och se hur det ska utformas och vilka instruktörer som behövs?
 
Därför behöver jag er (icke bindande) anmälan.
 
Skicka mail eller sms och berätta att ni vill komna.
Det ska bli så himla kul att träffa er alla igen!

MÄSSAN

I morgon är det utställning på Älvsjö Mässan. Det har ju varit en tradition för mig att deltaga varje år.
Men jag kan inte åka i skytteltrafik mellan Skåne och Stockholm. Jag måste välja.

I år vill jag fira jul med min familj och därför kommer jag inte att vara där i år.
Men jag vill önska alla som ställer ut ett riktigt varmt LYCKA TILL!

Särskilt om det är några LINTROLL där?
Jag vet att FNITTRA ska ställa ut. SpännandeHUR MAN FOSTRAR HUND.....

Det finns otaliga tips om hur man tränar hund. Man kan ängna sig åt Nosework, K9, Lydnad, Rallylydnad, Bruksets alla olika grenar, Flyball, Herdwork för att inte tala om jaktens alla specialiteter.
 
Men FOSTRAN av hund, talas det väldigt lite om.
Det som oftast tiken sköter så väldigt snyggt den första tiden i valpens liv.
I den bästa av världar tar hundägaren vid efter 8 veckor och allt flyter på i bästa harmoni.
 
Men ibland växer en gullig valp upp till en odräglig unghund. Den har säkert inte utmanat sina ägare under uppväxten. I alla fall inte med så starka signaler att en vanlig människa har uppfattat det.
 
Medan vi hundvana vet att fostran måste ske kontinuerligt. Just när dom är små och beskedliga.
 
Vad är då hemligheten med FOSTRAN? Just att reagera DIREKT, som en huggorm. Utan att skrämma den lilla valpen. Men att reagera blixtsnabbt på väldigt små förseelser. VARFÖR DÅ?
 
Jo, det liknar livet i hundflocken. Det är ett språk som valpen förstår.
"Lekpappan" i flocken tar ofta valparnas leksak. Lägger den ca 2 m ifrån sig och lägger "tabu" på föremålet. Det har ju inte valparna en aning om i början. Utan ser sin leksak ligga där och går fram för att ta tillbaka den.
DÅ kommer pappan, som skjuten ur en kanon och lär valpen veta hut. Slokörad kryper den därifrån. Den har lärt sig att respektera sin äldre flockmedlem.
 
Vår lek med valpen är att byta leksaker kampa och dra. Vi kryper gärna ihop på golvet och uppmanar valpen att deltaga.
Jo det är jättekul. Men vi får inte tappa bort fostran i vår härliga lek med valpen.
Ibland kan vi strama upp oss och inta en dominant attityd. För att se att valpen respekterar oss. Vi kan också lägga tabu på saker.
 
Framför allt är hundar ALDRIG långsinta. Dom surar aldrig efteråt. Medan vi människor ofta tål väldigt mycket förseelser från valpen utan att vi reagerar.
Men sen får vi nog och reagerar starkt. Sen går vi ofta och är långsinta efteråt. Surar och skäller lite till. Det hör inte ihop med hundfostran över huvud taget!

TANKAR OM AVEL.

Jag har haft den fantastiska förmånen som uppfödare att äga flera fina tikar. Jag fick starta min avel med en mycket stabil madam. HOVAGÅRDENS MELOU "MYRRA". Hon var en dotter till en av de starkaste tikar jag har känt  DAISY VON KARNSBERG  💖💖  
 
Hon var en riktig Alfa-tik. Omutlig flockledare på Hovagårdens kennel. Där jag började mitt Hovawart-intresse som "kennelflicka" och tolk (eftersom jag talar tyska sen barnsben).
 
Nästa tik importerades från forna Östtyskland, LARA VON DER EHRENPFORTE. Hon gav så många bruksarbetande avkommor att hon erövrade  SKK's Bruksavelspris! 
 
Nu har det hänt igen!  Jag har just skickat in ansökan till SKK. För LILLA X har också uppnått kraven för att erhålla detta fina pris, för sina avkommors prestationer.
 
TACK till alla våra duktiga Lintrolls-ägare som har gjort detta möjligt!
 

DUKTIGA IZOR!

Han blir bara bättre och bättre för varje dag som går.  Idag provade jag att cykla med honom.
Allt ska han vänja sig vid.
 
Hade jag provat första veckan så hade han tyckt att det var jätteläskigt. Men nu travade han på med glatt humör. Det hann bli mörkt innan jag var klar i stallet. Så Honung och Izor fick reflexvästar på sig, och jag en pannlampa. Så hoppade jag upp på cykeln och trampade på. Först fick hundarna vara lösa så att Izor förstod vad en cykel var.
 
Sen kopplade jag dom och cyklade hemåt i mörkret. Jag blev både stolt och imponerad över hur fint han skötte sig. Han är en riktig raring.

LIVET MED IZOR.

Han utvecklas som han ska. Blir allt morskare och har börjat lyfta på benet. 
 
Honung gör ett mycket bra jobb med honom. Leker, fintar och brottas. I början var han nästan förskräckt när hon lekte med honom. Men nu tar han för sig allt mer och bjuder själv upp till lek. Det är härligt att se. 
 
Men min energi räcker inte till för hundträning just nu.  Att plötsligt och oförberedd ta hand om en ny individ tar en massa energi.
Men idag hann jag i allafall lägga spår till både Honung och Cruella.
 
CRUELLA löste sitt spår med stor noggrannhet.  Hon gjorde jättefina vinklar. Men det går ju inte fort. Men det tränar mitt tålamod. På slutet hittade hon en bit falukorv . Det gjorde henne glad .
 
HONUNG var jättetaggad och tog vinklarna i 90 grader. Skitsnyggt! Hon har mått bra av en paus i träningen. Det märktes. Hon tappade en pinne. Men hittade 5 föremål. Härliga hund!

IZOR ♥

Hur går det för IZOR?  Jo han gör stora framsteg.  Men det är inte lätt för en yvig pojkvasker att komma hem till Tinka, Cruella och Honung.
 
"Tantmaffian" regerar!  Han får inte skälla/gnälla i rastgården. Han får inte klättra på dörrar, grindar eller folk.
Fy vad det är jobbigt att vara hund ibland.
 
Men han är mycket lättlärd och pigg o glad.
I helgen var hela familjen på minisemester i Göteborg. Då hade snälla Helena Berlin, (Thilwhil's kennel) hand om IZOR. Vi började med att gå en promenad ihop med hennes hundar FARGO och HELGA.
Det gick strålande bra. Izor anpassade sig genast i sin nya flock och hade också en härlig helg.
 
.

RSS 2.0